2016. január 4., hétfő

Márvány kuglóf gluténmentesen

Tegnap valami sütit kellett volna sütni, és mivel rengeteg kukoricaliszt van itthon, úgy gondoltam, abból fogk sütni. Be kell valljam, nem igazán szeretem a kukoricalisztet, ezért nem is szeretek vele sütni, viszont van egy recept, amit anya talált még korábban, és annak a sütinek az ízén egyáltalán nem érződik a klasszikus kukoricaliszt íz. Szóval ezt a sütit dolgoztam át kuglófnak. Eredetileg ez egy sima bögrés süti, de én kisit alakítottam rajta - kevesebb cukrot és jóval kevesebb olajat tettem bele (egyébként az eredeti recept szerint mindenből egy bögre - joghurtos pohárnyi - kell bele).

A koncepció egyszerű. Veszünk egy poharas joghurtot (mi 2-2,5 deciset szoktunk), és a joghurtos pohárral mérjük a többi hozzávalót. Én egy sima üvegpoharat használtam.

Az én receptem:
2,5 dl joghurt bőven mérve (én az Alpro mandulás joghurtját használtam)
2,5 dl kukoricaliszt
2 dl cukor
1-1,5 dl olaj
1 tk vaniliás cukor (2 rúd vaniliát tettem néhány hete egy kiló cukorhoz, úgyhogy igazi vamniliás cukrot használok, ráadásul jóval olcsóbban, mint a bolti)
3 tojás
1 tk szódabikarbóna
3-4 tk kakaópor

A tojások fehérjét kemény habbá kell verni. A joghurtot, lisztet, cukrot, olajat, a tojások sárgáját és a szódbikarbónát összekeverjük, mejd beleforgatjuk a tojáshabot. (az eredeti recept ennyi)
A kész massza 2/3-át kuglófformába öntjük, aztán a maradékhoz hozzákeverjük a kakaóport, majd a kakaós tésztát is a formába tesszük és összeforgatjuk a vaniliással, hogy márványos hatása legyen. Én 140 fokon kb 40-45 percig sütöttem - elvileg nagyobb hőfokon kellene félóráig, de anyának már többször megégett a széle, mire a közepe átsült.

Az íze és az állaga is hozza a klasszikus, korábban sokszor sütött kuglófom szintjét. Finom, könnyű és omlós. A formából ugyan nem jött ki teljesen tökéletesen (említettem már, hogy nagyon omlós?), de ez az ízélményből nem von le.

így nézett ki egészben
így pedig felszeletelve


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése